keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Vinkkejä alkoholismiin

Mitä olen tehnyt pysyäkseni irti viinasta?

Sunnuntaina tulee kuukausi täyteen juomatta. Ei kuulosta pitkältä ajalta ja jokainen päivä on taistelua. Tavalla tai toisella. Mutta omalla kohdallani, kuukausi on pitkä aika - niistä lähtökohdista joista lähdin liikenteeseen. Miten sitten olen pysynyt kuivilla?

Omalla kohdallani asiaan vaikuttavat monet yksittäiset pienet tekijät, jotka yhteenlaskettuna ovat vieneet läpi, vaikka vaikeaa onkin. Voin suoraan sanoa, että useampana iltana "kiusaus" on ollut järkyttävän iso!


1. Oma päätös. Haluan eroon viinasta. Perkele!

Mielestäni kaikki lähtee omasta halusta. Vasta siinä vaiheessa, kun se ajatus kiusauksen hetkellä on "Perkele, en ota!" on mahdollista ylipäätään laittaa korkki kiinni. Jos ajatus on, että "nyt pidän taukoa" tai "en mä lopullisesti luovu viinasta" - niin yritys on tuhoon tuomittu. Itse mietin asioita niin, että kun iltaisin tulee se hetki että tulisi mieli "nollata" - mietin seuraavaa aamua. Krapulaa, kun istun tuossa parvekkeella tupakka suussa ja mietin "Voi vitun vittu, että mä ryssin hyvän alun ja hankin itselleni vähintään 1 vrk:n ns "paskan päivän" krapulassa".

2. Antabus

Valvottu Antabus aiheuttaa sen, että en voi pelata Antabuksella vaan tiedän sen, että jos otan niin olot on sitten sen mukaiset! Pieni kynnys lisää siihen, että ratkeaisi.

3. AA-kerho

Käynyt pari kertaa AA-kerhossa (ja jatkan käymistä). Samoja ajatuksia ja kokemuksia muillakin. Siitä saa pientä tsemppiä siihen, että Jannan laulun sanoin "...hullu sä et ole, mutta joskus sitä romahtaa..." - kuuntele sanat ajatuksella:



4. Palkitse

Alkoholisti keksii aina mielestään "hyvän" ja "oikeuttavan" syyn juomiselle: murheet, suru, tympääntyminen, onnistuminen jossain asiassa, tehokas työpäivä tai vaikka vain lauantai-ilta kun muutkin ottavat. Alkoholistille viina on usein myös palkinto. Palkinto jostain asiasta (joskus hyvinkin pienestä), jonka on saanut tehtyä. Siksi olen säilyttänyt tuon palkinto ajattelun vieläkin: olen ollut xx päivää juomatta tai olen tehnyt tehokkaan työpäivän. Ansaitsen jonkin pienen palkinnon! Etenkin tässä alkuvaiheessa pieni palkinto tuntuu hyvältä - koska juuri mistään ei saa mielihyvää. Itselläni näitä ovat olleet nyt mm. päiväunet (hyvällä omallatunnolla), hierojalla käynti (rentouttaa todella hyvin ja sen jälkeen on hyvä fiilis), sauna (kovat löylyt toimii), tilasin itselleni Ruutu+ kanavapaketin jne. Pieniä juttuja, mutta helpottavat hieman!

5. Suunnittele

Kiusauksia tulee. Väistämättä. Siksi on hyvä suunnitella jo ennalta vähän sitä, miten toimia sillä hetkellä kun niitä tulee. Itse olen miettinyt listan negatiivisista asioista, joita ratkeaminen aiheuttaisi. Pyrin aina miettimään niitä sillä hetkellä, kun ns "tilanne voisi tehdä varkaan". Lisäksi olen miettinyt valmiiksi, miten noita tilanteita voi myös välttää tai kiertää. Esimerkiksi lauantai-illat (jotka vaikeita) olen pyrkinyt aikatauluttamaan jotenkin jo etukäteen. Sauna, tv-ohjelmat jne. Eli luomaan niihin vähän jotain valmista, jotta ajatukset eivät harhailisi. Lisäksi esimerkiksi lauantai-iltaisin pyrin yksinkertaisesti välttämään pelkkää kaupassa käyntiä.

6. Älä odota ihmeitä nopeasti

Tämä varmaan tullut minulle suurimpana yllätyksenä. "Ihmeitä" ei ole olemassa. Takana lähes kuukausi ja yhä tuntuu, että elämä on pelkkää taistelua. Mieli on maassa, fyysisesti ei ole hyväolo ja mieli tekee viinaa. Helpottuuko tämä joskus? En tiedä. Toivottavasti. Mutta ei kannata odottaa nopeasti kaiken olevan "ok" ja elämän hymyilevän. Ainakaan vielä tämä päihteettömyys ei ole tuonut minulle mielihyvää! Jotain pieniä merkkejä on kuitenkin olemassa :)


Tein heti alussa oheisen taulukon. Siinä siis päivämäärät, ilman päihteitä olleet päivät sekä fiilikset. Tuota täyttelen ja siitä saa käsitystä itse missä mennään. Ehkä tärkein kohta tuossa taulukossa kuitenkin ovat sarakkeet "aamu, päivä, ilta ja yö". Niihin merkitsen päivittäin numerolla 1-10 ko hetken tuntemukset: 1=paska fiilis, 5=ok fiilis ja 10=täydellisen hyvä fiilis. Katkolla rivi oli 1, 1, 1, 1=4 pistettä. Viikko katkon jälkeen 3,2,1,2=8 pistettä. Tällä hetkellä paras päivä on ollut jo 4,4,3,6=17 pistettä. Joka päivä on ollut sellaisia hieman huonompia hetkiä - jolloin koko päivä voi omassa päässä saada luokituksen - "paska fiilis". Mutta sitten kun tuota taulukkoa katsoo, niin todellisuus on kuitenkin hieman toinen. Pistelukumäärä kasvaa (vaikka se ei siltä tunnukaan). Hitaasti, mutta varmasti. Siksi suosittelen jotain tuon tyyppistä seurantaa itselle - se kuitenkin näyttää jotain suunnasta, eikä perustu vaan omaan "mutu"-tuntumaan päivän päätteeksi tms.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti