lauantai 15. maaliskuuta 2014

Krapula

Kankkunen, kanuuna, darra ja jysäri

"Krapula on etyylialkoholin päihdekäytöstä seuraava oire. Krapulan oireita voivat olla erityisesti päänsärky, väsymys, vapina, hikoilu, jano, ripuli ja pahoinvointi. Krapulan voimakkuuteen vaikuttaa nautitun alkoholin määrä. Krapulan voimakkuus ja oireet vaihtelevat yksilöittäin, johtuen muun muassa maksan kapasiteetista hajottaa alkoholia. Elimistön ollessa krapulatilan takia ylikierroksilla tulee raskaita fyysisiä suorituksia aina välttää. Krapula johtuu suurimmaksi osaksi hermoston yliärtymyksestä. Alkoholi lamaannutaa hermosoluja muun muassa voimistamalla GABA:n estokykyä. Elimistöllä on luonnollinen pyrkimys tasapainoon ja aivot kehittävätkin toleranssin kumotakseen normaalitoimintaa järisyttävän aineen vaikutukset. Toleranssin kasvaessa hermosolut pystyvät toimimaan nopeammin ja alkoholin eli "jarrun" poistuessa elimistöstä aivot käyvät ylikierroksilla. Vieroitusoireet ovat kurjimmillaan, kun lähes kaikki alkoholi on poistunut elimistöstä." [lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Krapula]

Sitä rakastaa ja sitä vihaa. Se tulee aina ja lähtee aina samalla konstilla. Alkoholisti oppii elämään sen kanssa. Jokaisella alkoholistilla on varmasti omat kikkansa sen voittamiseen: se mitä juo, miten juo, milloin juo, miten käy nukkumaan, mitä syö ja ottaa ennen nukkumaan käymistä. Osa vetää viimeiseksi niin ison paukun, että nukahtaminen tapahtuu sammumalla nopeasti. Osa herää yöllä ottamaan tasoittavan. Osa käy aamulla krapulassa oksentamassa ja sen jälkeisessä hetken hyvässä olossa ottaa nopeasti tasoittavat. Tapoja ja rutiineja varmaan yhtä paljon kuin alkoholistejakin.

Itselläni oli käytössä "resepti", joka toimi ainakin osittain. Ainakin putkessa, siis silloin kun tavoitteena ei ollutkaan promillien 0:lle saattaminen. Illalla pyrin juomaan vain yhtä lajia alkoholia. Sitten alkoi valmistautuminen unille (itselläni uni on tärkein väline välttää krapulaa). Ensimmäisenä tuopillinen vettä ja sen mukana alas unilääkkeet, masennuslääke ja verenpainelääke sekä vitamiinit. Sen jälkeen hetken odotus ja tupakkaa. Lopuksi vahva paukku, että taju lähtee ns samantien kun silmät laittaa kiinni. Jos heräsin yöllä - otin paukun varmuuden vuoksi, jotta loppuyö ei mene pyörimiseksi. Aamulla ylös ja hieman olon "tunnustelua". Jos olo suinkin sellainen, että vain puhalluttaa ja tärisyttää - ensimmäisenä ykkösellä iso paukku alas ja sängylle makaamaan (selällään). Hetki siinä ja jos paukku pysyi sisällä, niin sitten ylös. Kahvit kiehumaan, toinen paukku ja tupakalle. Tällöin tupakalla kroppa alkoi jo hengähtää. Jos edellisenä päivänä ei ollut muistanut syödä ja oli nälkä: nopeasti pussillinen nuudeleita mikroon ja ne alas (uppoavat mulla lähes aina krapulassa). VAROITUS! Tämä oli vain kertomus itsestäni. Lääkkeitä (etenkään unilääkkeitä) ei todellakaan kannata käyttää alkoholin kanssa!

Krapula on varmasti liiankin tuttu jokaiselle alkoholistille. "Vuonna 85" leffassa on mielestäni erinomainen kohtaus krapulasta. Huumorin taakse verhoiltu alkoholistin arki:



Krapulan hoito- ja ehkäisyvinkkejä: http://www.krapula.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti