perjantai 7. maaliskuuta 2014

Antabus ja alkoholi

Onko Antabus apu alkoholismiin?


"Disulfiraami on alkoholismin hoitoon käytettävä lääkeaine, jota myydään kauppanimellä Antabus. Se vaikuttaa alkoholin poistumiseen elimistöstä estämällä aldehydidehydrogenaasi-nimisen entsyymin toimintaa. Normaalitilassa alkoholi hapettuu asetaldehydiksi, jonka entsyymi hajottaa muiksi aineiksi. Disulfiraamin vaikutuksen aikana juotu alkoholi jää elimistöön asetaldehydinä, joka aiheuttaa erittäin epämiellyttäviä oireita (ns. antabusreaktio) pienilläkin alkoholiannoksilla. Reaktion oireita ovat mm. pahoinvointi, huimaus, kasvojen punoitus, sydämentykytys ja päänsärky. Isot alkoholiannokset saattavat aiheuttaa hengitysvaikeuksia, pyörrytystä sekä verenpaineen laskua." [lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Antabus]

Itselläni on tosiaan nyt käytössä valvotusti Antabus 200 mg kaksi kertaa viikossa. Valvotusti tarkoittaa sitä, että käyn ottamassa sen terveyskeskuksessa. Antabus on ollut minulla reseptillä ja kaapissa kuitenkin jo vuodesta 2012 asti. Olen siis elänyt alkoholistina sen kanssa ja tästä syystä osaan kertoa hieman aiheesta omakohtaisia kokemuksia.

Lääke itsessäänhän on täysin mauton ja hajuton, se liuotetaan vesilasiin ja juodaan. Helppoa. Reseptin vuonna 2012 sain ihan terveyskeskuslääkäriltä, kerrottuani ongelmasta ja että haluaisin kokeilla sitä juomisen hillitsemiseen. Reseptin sain helposti, mutta ennen tätä maksa-arvot tulee verikokeilla tarkistaa ja myös käytön aikana maksa-arvoja tulee seurata (ensimmäisen kerran noin 2-3 viikon kuluttua kuurin aloituksesta).

Alkuun käytin Antabusta säännöllisesti vuonna 2012. Sitten oltuani aikani selvinpäin - jätin Antabuksen pois. Tässä tulee Antabuksen ensimmäinen sudenkuoppa. Alkoholisti "testaa" sen vaikutusta itseensä ja voi alkaa tältä pohjalta suunnitella lääkkeen käyttöä. Itse olen kokeillut ja juonut alkoholia Antabuksen kanssa - alkoholistin tapa suunnitella elämäänsä viinan ympärille! Varoitus! Alkoholia ei tule nauttia Antabuksen kanssa. Alla kerron miksi.

Antabusreaktiot ovat hyvin yksilöllisiä. Osalla pienikin määrä alkoholia aiheuttaa antabusreaktion. Itselläni on pahimmillaan jopa suuvesi aiheuttanut poskien punoituksen! Isommilla alkoholiannoksilla kasvoni ovat olleet kuin tulessa (tulipunaiset), sydän hakkaa aivan mielettömästi ja lopulta tulee pahoinvointia. Juominen on tällöin käytännössä aivan mahdotonta ja hengenvaarallista! Lääke toimii - tavallaan.

Toisaalta, Antabuksen osalta suositellaan kuurin päättymisen jälkeen olemaan käyttämättä alkoholia 2 viikkoon. Itselläni olen huomannut, että raja on 3-4 päivää (hyvin yksilöllistä). Sen jälkeen voin juoda, kasvot voivat punottaa, mutta muita oireita ei enää tule. Tämä antaa alkoholistille mahdollisuuden omakohtaisten kokemusten perusteella "suunnitella" juomista. Perjantai-iltaan voi "suunnitella" kännin jättämällä lääkkeen ottamatta tiistain jälkeen jne. Kun lääke on alkoholistin käytössä - riski sen "väärinkäyttöön" on olemassa. Ja alkoholisti perustelee itselleen asiaa juuri tätä kautta. Otan lauantaina, sunnuntaina ja maanantaina Antabuksen - voin juoda perjantaina ja "kaikki pysyy hallinnassa". Totuus on kuitenkin se, että lauantain krapulassa ei todellakaan tule ensimmäisenä mieleen että tänään pitäisi Antabus ottaa. Paukku on se mikä on ensimmäisenä mielessä ja putki voi olla valmis!

Antabus siis toimii kyllä useimmilla, mutta alkoholistin osalta se ei ole mitenkään "täysin varma keino" lopettaa juomista - mielestäni vain yksi pieni apuväline. Juoppo kyllä keksii tavat kiertää lääkityksen niin halutessaan ja pahimmillaan kuten minä - kokeilee ja etsii "rajat" - joka on hengenvaarallista! Siksi minulla on nyt valvottuna tuo Antabus.

Suosittelen Antabusta, mutta se yksin ei riitä alkoholismin kuriin saamiseen!

1 kommentti:

  1. tää oli hyvä teksti.

    suostuin aikoinani parikolme vuotta sitten kokeilemaan antabusta. no tottakai piti kokeilla mitä vaikutuksia tulee jos juo. pari kolme meni ja sitten päädyttiin päivystykseen. silti en oppinut. jatkoin samaa pelleilyä. tahdoin tehdä polin ylpeäksi ja väitin olevani raittiina. jätin lopulta ottamatta lääkkeen kun se siirrettiin kotikäyttöön. saama meno on jatkunut. katkot ja osastot kierrelllyt vaikka vasta 22 vuotta täytän kesällä.

    tähän paskaan on mennyt jo kohta kuusi vuotta ja nyttenkin tölkki on auki vieressä. eniten vaa kaipaa sitä humalaa ja etenkin tölkin sihaus ääntä. vaikka muuten vihaankin tätä paskaa.

    VastaaPoista