torstai 13. maaliskuuta 2014

Holhoaminen ja rajoittaminen ei alkoholistia heilauta

Esitys uudesta alkoholilaista on menossa eduskunnan käsittelyyn ennen kesää.


"Alkoholin kulutukseen vaikuttaa eniten saatavuus ja hinta", sanoo valtiosihteeri Ulla-Maija Rajakangas Ilta-Sanomissa 11.3.2014. Uudessa alkoholilaissa on ehdotettu muun muassa keskioluen laimentamista ja sen siirtämisestä Alkoon. Samoin pohditaan uusia alkoholin myyntirajoituksista. Niiden toteutuessa oluen myynti lopetettaisiin kaupoissa, kioskeilla ja huoltoasemilla perjantaisin ja lauantaisin jo kello 18. Ei kannata myöskään unohtaa verojen korotuksia alkoholille, joita siis jo tehty ja varmaan tehdään lisää.

Mitä tämä tarkoittaisi? Mielestäni vaikuttaa vain lukujen kaunistelulta. Kokonaiskulutus varmaan laskisi (ainakin paperilla), mutta ei suurkuluttajien piirissä. Nämä rajoitukset vaikuttaisivat mielestäni vain hieman aivan normaaleilla alkoholia vähän tai kohtuullisesti käyttävillä. Siis vain siellä missä ongelmaa ei ole! Anteeksi kyynisyyteni, mutta alkoholistina voin suoraan sanoa miten tämä vaikuttaisi muhun.

Alkoholisti suunnittelee elämänsä juomisen ympärille. Näiden lakiehdotusten toteutuessa - alkoholisti suunnittelee samantien asiat näiden raamien mukaan ts etsii reitit kiertää tämän. Mitä tämä omalla kohdallani tarkoittaisi:


1. Jos keskiolut siirtyisi Alkoon, niin silloin kävisin Alkossa ja tasan tarkkaan mukaani tuskin lähtisi vain keskiolutta vaan samalla reissulla (ja vaivalla) otettaisiin sitten kirkasta mukaan ja riittävästi. Tämä voisi hyvinkin tarkoittaa, että juominen vain lisääntyisi kun kotona olisi kerralla enemmän alkoholia... "viina on juotava heti, ettei se pilaannu!" Karrikoidusti sanoen alkoholistina.

2. Myyntirajoitukset viikonloppuun olisi myös aivan tyhjänkanssa alkoholistille. Viinan himoinen juoppo: a) muistaa kyllä mistä ja mihin aikaan saa viinaa tai kaljaa + b) raahautuu sen puitteissa vaikka puolikuolleena krapulassa tai konttaa kännissä sitä hakemaan. Alkoholistin maailmassa tällaiset aikataulut luovat vain pohjan suunnittelulle.

3. Verojen korotus. Hyvä kikka! Ainoa vain, että alkoholisti hakee viinansa sitten vaikka Virosta. Kaupanpäälle saa hyvän syyn juoda 2 päivää - sillä kuka nyt risteilylle lähtisi selvinpäin? Ja tuliaisena on sitten viinaa ja kaljaa sitäkin enemmän. Ja taas kerran - kun viinaa on saatavilla sitä myös juodaan.

X. Pontikkapannut nyt tuskin alkaisivat Suomen korvessa porista, mutta trokaajilla olisi taas entistä paremmat markkinat tai sitten jos hinnat ovat sillä tasolla Suomessa, että alkoholistin rahat eivät enää riittäisi ryyppäämiseen Alkon hinnoilla - netistä voi tilata muutamassa minuutissa kotiviinin, kaljan ja siidereiden valmistamiseen tarvikkeet. Ei muuta kuin itse tekemään, hajulukko pulputtamaan ja niin paljon tulemaan kuin kylppäriin mahtuu muoviämpäreitä. Alkoholisti ei juo mitään maun takia vaan kännin takia!


Tilastoja voi kaunistella, mutta ongelmaan nämä eivät mielestäni auta. Tuonti Virosta, trokaaminen (pk-seudulla saa trokareilta 40% viinaa hintaan 10-15 euroa/litra) ja itsevalmistaminen lisääntyisi. Toisaalta nuo muutokset voivat lisätä juomista sekä edellä mainituista syistä, kuin siitäkin syystä että jos Alkoon "juoksutetaan" niin otetaan sitten kerralla enemmän. Kippis!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti