maanantai 3. maaliskuuta 2014

Mistä apua alkoholismiin ja viinaan?

Kuinka päästä alkuun?

Tämä on aihe, jonka luulin itse olevan helppoa. Siis avun löytyminen ja saaminen. Mutta todellisuus oli kuitenkin aika karu. Minua ei osattu ohjata hoitoon - ei putkasta eikä sairaalasta. Soittelin moneen paikkaan ja googlettelin apua. Sitä löytyi netistä, mutta usein vastaus oli tylysti: "nuku pääsi selväksi ja katsotaan sitten!" - ehkä pahin vastaus minkä alkoholisti voi saada, nimittäin krapulassa sen päätöksen toimeenpano, että lähtee etsimään hoitoa on vaikeaa. Ainakin itselläni on ollut. Alkoholistin "normaalitilassa" eli humalassa eikä tärinöissään on se hetki (oli ainakin itsellä), jolloin aloin etsiä apua.

Tässä lyhyesti oma tieni hoitoon sekä omakohtaiset "ohjeet", jotka lopulta toivot minulle haluamani avun viimein.

Selviämisasema

"Selviämisasema on turvallinen vaihtoehto putkalle. Se tarjoaa päihtyneelle suojaa ja ammattihenkilökunnan palvelua selviämisen ajaksi. Selviämisasemalla on myös mahdollisuus jatkohoidon suunnitteluun." [lähde: http://www.a-klinikka.fi/hoitopalvelut/selviamisasemat]

Selviämisasemia on isoilla paikkakunnilla ja kannattaa siis aloittaa ihan googlettamalla: "selviämisasema paikkakunta". Tämän jälkeen ota yhteyttä lähimpään selviämisasemaan ja kerro rehellisesti tilanteesi ja lähde sinne. Saat nukkua pääsi selväksi ammattihenkilökunnan hoteissa ja saat myös apua krapulan hoitoon. Tämän jälkeen he osaavat ohjata sinua eteenpäin.

Katko

Itse jatkoin selviämisasemalta suoraan Katkolle. Selviämisasemalta osattiin kertoa missä katko sijaitsee ja he sopivat saapumisesta puolestani sen mukaan, kun sain promillet nollille. Katkolle ei käsittääkseni pysty kävelemään vain sisään humalassa, sillä vaatimuksena on usein 0-promillet (tapauskohtaisesti ehkä).

Katkolla itseni osalta toimittiin seuraavasti: vastaanottotarkastus ja taustatiedot, lääkitys krapulaoireisiin, 3 päivän "suljettu"-jakso jonka aikana en päässyt Katkolta ulos esimerkiksi kauppaan tms. Tapasin lääkärin ja hoitajia. Lisäksi toisena päivänä alkoi "ryhmäkeskustelut", joihin oli osallistuttava. Katko kestää yleensä 5-10 päivää tapauksesta ja tilanteesta riippuen. Katkolla ohjataan ja tehdään myös jatkohoitosuunnitelma sekä annetaan ohjeistusta eri palveluista.

Katko on vapaaehtoinen eli menet sinne vapaaehtoisesti ja voit myös keskeyttää hoidon niin halutessasi. Eli jos tilanne alkaa aivan liikaa ahdistaa - kerrot siitä hoitajille ja lääkäreille ja tarvittaessa voit poistua katkolta myös kesken hoidon.


Mihin voit olla yhteydessä ja tiedustella lisää?


AA Auttava Puhelin: puhelinnumero 09-750 200 (joka päivä klo 09.00-21.00). 
Myös läheisille ja voit soittaa nimettömänä. http://aa-auttavapuhelin.fi/


Päihdeneuvonta.fi: puhelinnumero 0800 900 45 (joka päivä 24h, maksuton)
Tarjoamme päihdeneuvontaa ja apua kellon ympäri, vuoden jokaisena päivänä – täysin ilmaiseksi ja nimettömästi. http://www.paihdeneuvonta.fi/


Päihdeasiamies
Päihdeasiakkaiden edunvalvoja, auttaa päihdepalveluihin liittyvissä asioissa. http://www.paihdeasiamies.fi/?id=252

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti