lauantai 21. kesäkuuta 2014

Pohdiskeluja aiheesta...

...ja aiheen vierestä


Viime yö meni samalla kaavalla kuin edellinen... futista ja valvoin sen jälkeen noin viiteen asti pohtien kaikenlaista. Sitten unilääkkeet naamaan ja heräsin tuossa hieman ennen kello 14.00. Vähän jäi lyhyeksi tuo uni - toivoin, että olisin lääkkeillä pystynyt vetämään tuonne klo 17-18 asti ja siirtymään sitten suoraan illan pelien pariin! Ajattelin kirjoitella muutamia pohdiskelujani näin Juhannuksen kunniaksi.

1. Juodaan viinaa, tullaan viisaammaksi näin

Aloitetaan nyt ihan perinteisesti yhtälöstä Juhannus ja viina. Vähän jatkoa eiliseen postaukseen. Moni varmaan ajattelee, että alkoholistina pääni vain linkittää Juhannuksen, hauskan pidon ja viinan erittäin vahvasti toisiinsa, että näen asiat vain sitä kautta. Okei... päätin huvikseni tehdä testin ja avasin iltapäivälehdet sekä katsoin millaisia artikkeleita sieltä löytyy näin Juhannuksena - tässä muutama poiminta noin 5 minuutin etsimisellä (en kommentoi tämän enempää - jokainen voi rivien välistä lukea pointtini):

  • "Mitää en oo ottanut" - Testaa, kuinka humalassa olet
  • Kaikki mitä luulit tietäväsi krapulasta saattaakin olla puppua
  • Juhannus saapui viidakkoon - eläimet kännissä
  • Voit näyttää hyvältä krapulassakin
  • Kaljat kylmiksi mökillä ilman jääkaappia – IS testasi 4 kikkaa
  • Kännijengin sketsihahmot - nämä löydät 12 jokaisesta bileporukasta!
  • Kylmä keli aiheuttaa viinanhimoa
  • Näin paljon juhannuksena kuluu viinaa ja makkaraa

2. Raitis Joulupukki ja Raitis mies/nainen

Tästä aiheesta kävin keskustelua toissa iltana. Lähtöasetelma oli siis se, että "Jos raittiutta ei Suomessa arvosteta niin minkä takia sitten monet ilmoitukset alkavat sanalla Raitis?". Pari esimerkkiä: "Raitis Joulupukki kiertää pk-seudulla...", "Raitis mies etsii seuraa..." tai "Raitis nainen etsii seuraa..."

Hyvä kysymys! Vai mitä? Pohdiskelu ja keskustelu johti seuraavaan ajatukseen:
  1. Joulu on ehkä ainoa pyhistä, jossa yleinen mielipide ja ehkä myös lehdistön/median rummuttama kuva on - mieti alkoholin käyttöä: "Anna lapselle Raitis Joulu" -tyyppisin otsikoin. Tämä on ehkä hiljalleen saatu ainakin osan porukan ajatusmaailmaan ja hyvä niin. Siksi niin moni joulupukki on ainakin ilmoituksessa "raitis" (yhden illan). Kertooko se siitä, että raittiutta arvostettaisiin - mielestäni ei suoraan!
  2. Entä ne deitti-ilmoitukset sitten? "Raitis mies etsii naista" - tämän nyt voin jo ihan omakohtaisesta kokemuksesta sanoa, että miehenä tuo korulause ei todellakaan kerro raittiuden arvostuksesta miehenä :D Deitti-ilmoitukset ovat miehelle kalastamista eli pyritään optimaaliseen tulokseen mahdollisimman pienellä vaivalla... etsitään lähtökohtaisesti lyhytaikaista suhdetta (lue seksiä) ja joskus jos oikein helmi sattuu kohdalle se voi johtaa pidempäänkin suhteeseen. Miehet ovat tajunneet, että naisiin tuo sana "Raitis" uppoaa kuin Rapalan-vaappu... ja kun tavoitteena on saada nopeasti jotain lakanoiden väliin, niin silloinhan siinä voi sen irtosuhteen hetken olla "raittiina" (jos on ihan pakko). Sorry vaan naiset, jos kuvittelitte jotain muuta... Nykäsen sanoin "No pilluhan se on aina mielessä mutta hypätään nyt ensin!"...
  3. Entäs sitten naisten ilmoitus: "Raitis nainen etsii seuraa"? Hmmm... tähän on pakko ehkä sanoa, että kyllä - naiset arvostavat enemmän raittiutta kuin miehet. Jo edellisessä kohdassa kirjoittamani mukaan. Aidosti raittiilla miehellä voi olla ihan hyvät saumat naisten suhteen... mutta todellisuudessa yksikään nainen ei noin lähtökohtaisesti ole kovin herkästi valmis hyväksymään alkoholistia suhteeseen (ei edes "raitistunutta alkoholistia"). Ja pidemmän päälle, useimmat haluavat kyllä nauttia elämästä miehen kanssa, joka pystyy kilistelemään skumppalasia ja ottamaan ruualla lasin viiniä. Täysin raitis mies alkaa varmaankin pidemmän päälle ottamaan naisiakin päähän? En miehenä osaa sanoa! Mitä tuo naisen "Raitis nainen etsii seuraa" sitten tarkoittaa? Se on vain kaunisteltu muoto siitä, että naisen ei tarvitse jo deitti-ilmoituksessa alkaa nalkuttamaan... suora käännös on: "Tähän huusholliin ei tule yhtään kaljaa iltaisin tissuttelevaa miestä". Se ei siis suoraan kerro että nainen arvostaisi raittiutta, vaan kertoo lähinnä että juopot/alkoholistit älkööt vaivautuko...

3. Miksi tupakoinnin lopettaminen ei onnistu? Tutkijat löysivät mahdollisen syyn.

Törmäsin tällaiseen "huuhaa"-tutkimukseen (otos niin pieni), mutta missä saataa olla pieni totuuden jyvä. Ainakin jos pohdin omaa elämääni: Miksi tupakoinnin lopettaminen ei onnistu? Tutkijat löysivät mahdollisen syyn.

Tutkimuksen mukaan "Heikoimmin palkkioon reagoivat jatkoivat todennäköisimmin polttamista myös silloin, kun heille tarjottiin rahaa lopettamisesta." Pohdiskelin tätä väittämää viime yönä Honduras-Ecuador pelin jälkeen eli miten aivoni reagoivat palkitsemiseen. Olen tätäkin aihetta sivunnut blogissani jo aikaisemmin, että en oikein saa palkintoa mistään mitä teen. Krapulaton aamu ei ole mulle palkinto, jonkin työjutun loppuun saaminen ei ole mulle onnistuminen, tupakoimattomuuden tuovat terveyshyödyt eivät ole mulle tärkeitä tai ihan vain että saatan hermostua siitä jos joku sanoo "olen ylpeä susta, kun yrität olla raittiina".

Kävin miettimään sitä, että reagoivatko mun aivot palkkioon heikommin kuin muilla? Vai enkö vain osaa ottaa vastaan palkkiota tai kiitosta? Tai onko kyse tuosta mun epäsuorasta itsetuhoisuudesta, että en vain yksinkertaisesti välitä? En päässyt mihinkään selkeään lopputulokseen - ehkä mulla nuo kaikki vaikuttavat.


Löysin kuitenkin asiaa laajemmin miettineenä joitain asioita historiastani. Esimerkiksi jo täysin unholaan päätynyt tapaus AMK:sta. Valmistuin, olisiko ollut vuonna 2002, ammattikorkeakoulusta. Tästä kuviosta jotenkin nousi pari asiaa mieleen. Opinnäytetyön palautin tuolloin arvosanalla 5 ja se oli tehty silloiselle työnantajalleni. Vaikka sain tuosta opinnäytetyöstä parhaan arvosanan ja työnantaja oli sen hyväksynyt - mun oli kirjoitettava koko opinnäytetyö vielä kertaalleen uudelleen ennen kuin suostuin jättämään sen osaltani rauhaan ja heittämään syrjään (en sen jälkeen ole sitä avannut tai tarvinnut)... WTF? Nyt tarkasteltuna siinä ei ollut mitään järkeä, mutta niin vain toimin - ei auttanut vaikka palkintojärjestelmälle oli syötetty 5 arvosana ja työnantaja oli ollut lopputulokseen erittäin tyytyväinen.

Toinen asia nousi mieleen tuossa toissa viikonloppuna samaan aiheeseen liittyen. Kun valmistuin ammattikorkeakoulusta neljän vuoden opiskelun jälkeen (tosin tästä kaksi vuotta olin jo täyspäiväisesti työelämässä ja opiskelin illat sekä viikonloput) - en viitsinyt edes hakea todistusta koululta vaan pyysin postittamaan sen, saati että olisin pitänyt valmistumisjuhlia. Edes neljän vuoden työn päättyminen ei "herättänyt" mun palkkiojärjestelmää...

...aika helvetillisen iso ristiriita sen suhteen, että mun aivojen palkkiojärjestelmä sitten kyllä reagoi sekunnin murto-osassa viinaan? Niin kovin, että olen tässä tilanteessa. Luulisi, että samalla logiikalla se menisi sitten viinan kanssa niin, että siitä ei saisi mitää palkintoa?!?

Nyt valmistumaan illan penkkiurheilun maratoniin!


2 kommenttia:

  1. Hi hi :D Toi sun kommentti noista "Raitis mies etsii naista" ilmoista on kyllä niin totta! Ohitan nykysin suoraan :D :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Mutta miksi sitten rehellinen "Alkoholisti, möhömahainen, turvonnut, mutta suhteellisen sujuvasanainen mies etsii seuraa" ei toimi... vääryys :D

      Poista