tiistai 1. huhtikuuta 2014

Vihdoinkin: Alkoholille ja huumeille löytynyt vaihtoehto!

Tutkijaryhmä löysi aivoista ratkaisun alkoholille ja huumeille


Viime viikolla ilmestynyt Science for Future News -lehti kertoo pitkässä artikkelissaan englantilaisen tutkijaryhmän löytäneen viimein turvallisen "päihteiden korvaajan". Uutinen on jo ehtinyt nostattaa valtaisaa huomiota ympäri maailmaa, sillä sen arvellaan oleva ratkaisu niin alkoholi kuin muihinkin päihdeongelmiin. Löydön merkitystä ja sen aiheuttamia muutoksia voidaan kuitenkin vielä vain arvailla, sillä tutkijaryhmän mukaan jo useat eri intressitahot (panimot, ravintolat - ja jopa huumekauppiaat) ovat reagoineet uutiseen vahvasti. Tutkijaryhmän vetäjä Andy Gilliati on saanut jopa tappouhkauksia artikkelin julkaisun jälkeen.

Tutkijaryhmän löytö perustuu aivojen välittäjäaineiden manipulointiin ja aktivointiin. Nämä välittäjäaineet ovat samoja, jotka aiheuttavat eri päihteissä ja lääkkeissä niiden vaikutuksen. Idea on lähtökohtaisesti erittäin yksinkertainen: tutkijaryhmä asetti koehenkilöiden päähän tarkoin määriteltyihin kohtiin pieniä elektrodeja (TENS, Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation). Nämä elektrodit lähettävät aivoihin heikkoja, pientaajuisia sykäyksiä erilaisin variaatioin ja syklein. Sykäykset aktivoivat ja manipuloivat aivojen välittäjäaineita, jolloin koehenkilöt tunsivat saavansa aivan alkoholia tai esimerkiksi heroiinia vastaavan olotilan. Vastaavasti käytettäessä laitteen ns "0-tilaa", koehenkilöt selvisivät nopeasti ja he eivät kokeneet minkäänlaisia vieroitusoireita.

Mielenkiintoiseksi keksinnön tekee etenkin se, että laite on erittäin edullinen ja helppokäyttöinen: se kytketään älypuhelimen kuulokeliitäntään, jota ohjataan älypuhelimeen ladatulla sovelluksella.





Laitteen käyttö on helppoa ja sitä ohjataan älypuhelimeen ladatulla sovelluksella.


Sovellus välittää kuulokeliitännän kautta laitteelle ohjeistuksen käytettävästä tilasta. Sovellus myös ohjaa selkeästi käyttäjää elektrodien kiinnittämisessä oikeisiin kohtiin päänahassa. Artikkelin mukaan laitteen hinnaksi on arvioitu noin 50 puntaa (noin 60 euroa). Tuotteen lanseerausvaiheessa laite on saatavilla kuitenkin vain vain iPhone sekä Android puhelimiin, mutta keksijöiden mukaan myös muihin puhelimiin on tulossa aivan lähiaikoina omat sovelluksensa.

Toivottavasti saamme näitä nopeasti Suomeenkin!

Voit lukea artikkelin (englanniksi) tästä: Science for Future News 27.3.2014


1 kommentti:

  1. Pienet naurut irtosi kun klikkasin linkkiä. "Että kyllä nyt on viimein keksitty jotain todella mahtavaa." :D

    VastaaPoista