lauantai 12. huhtikuuta 2014

AA - Nimettömät alkoholistit, osa 1

Aloitan nyt kirjoittaa ajatuksia ja kokemuksia AA:sta. Korostan, että kirjoitan omista kokemuksista. Jos jotain kerron keskusteluista, kerron vain mitä ohjeita minä olen henkilökohtaisesti saanut vanhemmilta jäseniltä liittyen suoraan ja vain omaan tilanteeseeni esimerkiksi tupakkatauoilla. En kerro, mitä muut ovat AA:ssa puhuneet, kertoneet, ketä siellä käy tai mitä olen nähnyt. Nämä ovat asioita, jotka jäävät AA-ryhmän sisään.

AA:n 12 perinnettä (nämä siis ovat eri asia kuin 12 askelta) antavat perustan ryhmien toiminnalle. Jokaisella ryhmällä on vain yksi päätarkoitus – viedä sanomansa vielä kärsiville alkoholisteille. Tämä sanoma tavoitti minut Empun katkolla, kun paikalla kävi AA:n vanhempi jäsen kertomassa toiminnasta.

Itse en pysty ehkä koskaan toimimaan samalla erittäin arvostettavalla tavalla, mutta voin kirjoittamalla ehkä rohkaista jotakuta alkoholista kärsivää hakemaan apua. Sehän oli osittain itseni terapioinnin lisäksi tämän bloginkin tarkoitus ja nyt jatkuu myös AA:sta yleisesti kertovina postauksina.

Muistathan, että olen uusi AA:lainen. Näkemykseni on siis keskeneräinen ja vajavainen, mutta kertoo tämän hetkisestä tilanteestani ja ymmärryksestäni!

Mikä on AA?


"AA on miesten ja naisten toveriseura, jossa he jakavat keskenään kokemuksensa, voimansa ja toivonsa voidakseen ratkaista yhteiset ongelmansa sekä auttaakseen toisia tervehtymään alkoholismista. Ainoa jäseneksi pääsyn vaatimus on halu lopettaa juominen."


  • ei ole mitään velvoitteita eikä jäsenmaksuja, 
  • toimimme omavaraisina omien vapaaehtoisten avustusten pohjalla. 
  • AA ei ole liittoutunut minkään aatteellisen, uskonnollisen tai poliittisen suuntauksen, järjestön tai laitoksen kanssa. 
  • AA ei myöskään halua ottaa kantaa mihinkään kiistakysymykseen eikä asettua enempää puolustamaan kuin vastustamaan mitään.
  • ainoa päämäärämme on pysyä raittiina ja auttaa toisia alkoholisteja saavuttamaan raittius. 

12 askelta, mitä nämä ovat?


AA perustuu kahdentoista askeleen henkilökohtaiseen toipumisohjelmaan. Ne esitetään ehdotuksina ja ne perustuvat AA:n varhaisimpien jäsenten kokemuksiin. Itse käyn näitä vasta aivan alkuvaiheessa läpi. Suurimpaan osaan näistä en ole vielä edes ehtinyt tutustua kunnolla, saati miettiä tai sisäistää. Siksi aloitan kirjoittamisen AA:sta näistä. Kirjoitukset AA:n osalta perustuvat omaan etenemiseeni.

Aina, kun AA-palaveriin tulee uusi jäsen palaverin aiheeksi tulee askel 1. Tämän jälkeen ryhmä "palaa" taas käymään läpi muita askelia. Uusi jäsen siis kuulee ensimmäisenä askeleen 1 ja tämän jälkeen riippuen ryhmistä ja omasta aikataulusta kuulee muut askeleet pikkuhiljaa. Välillä samaan askeleeseen törmää useampanakin kertana. Tämä on hyvä asia, sillä ensimmäisellä kerralla askel ja sen sisältö uudelle jäsenelle alkaa vasta hieman avautua. Toisella kerralla siihen syntyy jo itsellä ajatuksia. Tämän jälkeen jossain vaiheessa askeleen voi sisäistää. Näin uskon.


Kuinka alkuun?


Jos koet, että AA:sta voisi olla sinulle hyötyä - lähde käymään ryhmässä. Ryhmät löydät haulla osoitteesta: http://www.aa.fi/groupsearch.php

Mitä vaaditaan? Tule selvinpäin. Sillä ei ole väliä, vaikka olisit edellisenä iltana juonut. Sillä ei ole väliä, jos retkahtaisit uudelleen vaikka samana päivänä. Sinua ei tuomita tästä ja voit vaikka seuraavana päivänä yrittää uudelleen. Kunhan olet selvinpäin! Vertaistukiryhmä ymmärtää käymäsi taistelun. Se tietää tasan tarkasti, millaista alkoholistin elämä on. Se tietää, mitä alkuun pääsy vaatii, se tuntee omakohtaisesti retkahdukset.

Kun tulet ensimmäisen kerran AA-ryhmään, nykäise ketä tahansa paikalla olevaa hihasta ja kerro olevasi uusi. Ryhmä reagoi tähän silloin. Sinut otetaan HUOMIOON! Ryhmä siirtyy silloin käymään askeleen 1 läpi. Kuulet muiden ryhmäläisten kertomukset askeleeseen liittyen. Sinun ei tarvitse puhua, jos et halua. Lyhimmillään voit vain todeta: "Olen Kalle ja alkoholisti. Kuuntelen."

Tuossa kaikki. Oikeasti. Näin se meni itselläni ja olin sisällä ryhmässä!

Otan vielä yhden tärkeän asian esiin, joka sai ensimmäisellä kerralla "karvani nousemaan pystyyn". AA:ssa (esimerkiksi 12 askeleessa puhutaan suuremmasta voimasta, Jumalasta). Enemmistö AA:n jäsenistöstä uskoo löytäneensä ratkaisun juomaongelmalleen, ei tahdonvoimaa käyttäen, vaan itseämme suuremman voiman avulla. Tällä suuremmalla voimalla tarkoitetaan kuitenkin sitä, miten kukin jäsen sen itse haluaa nähdä ja ymmärtää! Se ei ole uskonnollinen viittaus. Monet kutsuvat sitä jumalaksi, toiset ajattelevat, että se on AA–ryhmä. On myös niitä, jotka kieltäytyvät uskomasta mihinkään. Kaikilla näkemyksillä on tilaa AA:ssa. Itselläni tuo suurempi voima, askelissa puhuttu Jumala, on tällä hetkellä Kohtalo. Uskon, että minua ohjaa Kohtalo elämässäni, se miten se sitten onkin osaltani kirjoitettu. Tämä voi varmasti vielä muuttua, mutta tällä hetkellä AA:ssa puhuttaessa suuremmasta voimasta tai Jumalasta - minulle nuo ovat synonyymeja Kohtalolle.


Kaksitoista askelta, jotka ensi kerran julkaistiin AA:ssa saatuihin kokemuksiin pohjautuvassa Alcoholics Anonymous -kirjassa, ovat seuraavat:

  1. Myönsimme voimattomuutemme alkoholiin nähden ja että elämämme oli muodostunut sellaiseksi, ettemme omin voimin kyenneet selviytymään.
  2. Opimme uskomaan, että joku itseämme suurempi voima voisi palauttaa terveytemme.
  3. Päätimme luovuttaa tahtomme ja elämämme Jumalan huomaan - sellaisena kuin Hänet käsitimme.
  4. Suoritimme perusteellisen ja rehellisen moraalisen itsetutkistelun.
  5. Myönsimme väärien tekojemme todellisen luonteen Jumalalle, itsellemme ja jollekin toiselle ihmiselle.
  6. Olimme täysin valmiit antamaan Jumalan poistaa kaikki näinä luonteemme heikkoudet.
  7. Nöyrästi pyysimme Häntä poistamaan vajavuutemme.
  8. Teimme luettelon kaikista vahingoittamistamme henkilöistä ja halusimme hyvittää heitä kaikkia.
  9. Hyvitimme henkilökohtaisesti näitä ihmisiä milloin vain mahdollista, ellemme näin tehdessämme vahingoittaneet heitä tai muita.
  10. Jatkoimme itsetutkistelua, ja kun olimme väärässä, myönsimme sen heti.
  11. Pyrimme rukouksen ja mietiskelyn avulla kehittämään tietoista yhteyttämme Jumalaan, sellaisena kuin Hänet käsitimme, rukoillen ainoastaan tietoa Hänen tahdostaan meidän suhteemme ja voimaa sen toteuttamiseen.
  12. Koettuamme hengellisen heräämisen näiden askelten tuloksena yritimme saattaa tämän sanoman alkoholisteille sekä toteuttaa näitä periaatteita kaikissa toimintamme.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti