keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Lääkkeet alkoholismin hoidossa

Disulfiraami, nalmefeeni, naltreksoni, akamprosaatti ja topiramaatti


Mun on jo pitkään pitänyt tehdä tämä postaus, mutta jäänyt roikkumaan! Ideana siis koota tähän lyhyesti tällä hetkellä markkinoilla olevia lääkkeitä, joita käytetään alkoholismin hoitoon. Miksi? Koska tuntuu, että ihmisillä (kuten itsellänikin on ollut) on väärä kuva, että on olemassa vain yksi lääke - se surullisen kuuluisa Antabus. Tämä johtunee siitä, että uudemmat lääkkeet ovat tulleet markkinoille vasta hiljattain ja harvoilla lääkäreilläkään on siksi niistä kokemuksia.



Tähän listaamiani lääkkeitä käytetään siis alkoholismin pitkäaikaiseen hoitoon - ei akuuttivaiheessa esimerkiksi katkolla (jossa käytössä Diapam, B-vitamiinipistokset/tabletit jne).

Kommentit ja kokemukset näistä lääkkeistä ovat tervetulleita - jaetaan ne yhdessä muille tämän postauksen kommentteihin, ehkä se auttaa muita hakemaan apua myös lääkkeistä!


Antabus (disulfiraami)


http://spc.fimea.fi/indox/nam/html/nam/humspc/1/247211.pdf

Disulfiraami auttaa lopettamaan päivittäisen alkoholinkäytön ja estämään juomisen tilanteissa, joista saattaa alkaa useiden päivien juomiskierre.

Pienikin alkoholimäärä aiheuttaa muutamassa minuutissa disulfiraamia käyttävälle henkilölle voimakasta pahoinvointia, oksentelua, hikoilua, ihon punoitusta, päänsärkyä, rintakipua, huimausta, näön hämärtymistä tai sekavuutta. Suuret alkoholimäärät voivat aiheuttaa epileptisiä kouristuksia, sydämen rytmihäiriöitä ja hengityksen lamaantumista ja olla hengenvaarallisia.


Selincro (nalmefeeni), Biotie


http://www.biotie.com/fi/tuotesalkku/tuotesalkku/selincro

Selincro on pienimolekyylinen opioidireseptoreihin sitoutuva aine, joka estää alkoholin ja muiden riippuvuutta aiheuttavien aineiden vaikutuksia aivojen palkitsemisradastossa ja auttaa siten potilasta rajoittamaan alkoholin käyttöä.

Selincro on uudenlainen alkoholiriippuvuuden hoitomuoto. Toisin kuin nyt käytössä olevilla hoidoilla, Selincro-hoidon ensisijaisena tavoitteena ei ole juomisen lopettaminen. Sen sijaan Selincro hillitsee juomishimoa ja rajoittaa näin raskasta alkoholinkäyttöä.


Revia (naltreksoni)



Revian vaikuttava aine, naltreksonihydrokloridi, on opioidiantagonisti. Se estää muiden opioideja sisältävien lääkkeiden tai valmisteiden (kuten dihydrokodeiini, morfiini, heroiini) ja aivoissa luontaisesti esiintyvien opioidien vaikutuksen sitoutumalla samoihin vastaanottokohtiin.

Runsaan alkoholinkäytön uskotaan nostavan aivojen luontaista opioiditasoa, mikä lisää hyvän olon tunnetta. Revian vaikutuksesta hyvän olon tunne jää pois ja juomahimo vähenee.


Akamprosaatti (akamprosaatti)


Markkinoille on todennäköisesti tulossa myös muita alkoholin ongelmakäyttöä vähentäviä lääkkeitä, joista esimerkkinä on akamprosaatti. Sillä on hyvin vähän haittavaikutuksia.

Akamprosaatti on käytössä muutamissa Keski-Euroopan maissa. Myös kotimainen tutkimus on meneillään. Lääke vaikuttaa hermosolujen ja niiden välittäjäaineiden toimintaan. Hoito aloitetaan mahdollisimman pian katkaisuhoidon jälkeen. Tavoitteena on täysraittius, mutta lääkitystä tulee jatkaa myös mahdollisen retkahduksen aikana. Hoitoajaksi suositellaan vähintään 3 kuukautta, mieluummin kokonainen vuosi. Akamprosaatti voi aiheuttaa sivuvaikutuksena mm. vatsavaivoja, ja maksan toimintaa pitää seurata. 


Topiramaatti (topiramaatti)


Epilepsialääke topiramaatti voi myös vähentää alkoholin himoa. Topiramaatti vähensi selvästi enemmän päiviä, jolloin osallistujat käyttivät runsaasti alkoholia. Haittavaikutuksina topiramaatti aiheutti mm. tuntohäiriöitä, makuaistin muutoksia, ruokahaluttomuutta ja keskittymisvaikeuksia.



3 kommenttia:

  1. Antabus on minulla ollut käytössä. Ei oikein toiminut koska ei vienyt viinanhimoa vaan join jopa pahan antabusreaktion itselleni. Tämän jälkeen jätin antabuksen pois!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla Antabus myös. Toiminut suht hyvin, mutta alkoholistin pääni sai "optimoimaan" Antabuksen käytön - eli suunniteltuja kännejä jättämällä Antabuksen 3 vrk ennen pois :( Eli tuli leikittyä tuolla...

      Poista
  2. Itselle toiminut hyvin en ole saanut mitään sivu vaikutuksia kun ei ole tarvin ottaa alkoholia. Nykyään otan tarvittaessa jos vatkaa juoma ajatukset toimi mieliala lääkkeen tavoin vie pois vatkauksen niinpaljon pelkää tulevia oloja jos juo lääkityksen aikana

    VastaaPoista